Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, waarin u samen met uw oefentherapeut werkt aan het verminderen, wegnemen en voorkomen van klachten door middel van het optimaliseren van houdings- en bewegingspatronen. Leer zelf uw klachten verminderen! Met behulp van de oefentherapeut Mensendieck leert u bewuster om te gaan met uw eigen lichaam. U zult merken dat u steeds vaker automatisch kiest voor een betere houding en een gezondere manier van bewegen. En zo bent u uiteindelijk zelf degene die uw klachten kan verhelpen of verminderen. De oefentherapeut kijkt verder dan de klacht alleen.

Historie

De grondlegster van oefentherapie Mensendieck is Bess Mensendieck (1864-1957). Haar bewegingsleer was vooral een reactie op 19e eeuwse denkbeelden over lichamelijkheid. Zij predikte dat geestelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van het lichamelijke en dat iedereen grotendeels zelf de contouren van zijn lichaam kan bepalen door op een functionele manier te oefenen. Geen geïsoleerde spieroefeningen, maar bewust en totaal bewegen. De mens moet dus bewust zijn eigen wil gebruiken om zijn houding en beweging te verbeteren.

Dit betekent vooral goed leren luisteren naar de informatie die uit het lichaam zelf wordt verkregen via de spieren, gewrichten, banden en pezen. Maar ook goed zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor een bepaalde beweging of activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Daarnaast was ook de informatie die je krijgt door te kijken naar jezelf en te luisteren naar de houdings- en bewegingcorrecties die zij aangaf erg belangrijk.

Dit betekende dat de aangeleerde bewegingen na oefeningen automatisch gaan verlopen en in het dagelijks leven worden toegepast. Hierdoor ben je dan niet meer afhankelijk van een uur in de week oefenen, maar door het toepassen in het dagelijks leven oefen je dus de hele dag door.